The Constitution, Rajko Grlic's film, official website

Friday, 1 June 2018

Ljubavnoj priči o mržnji ovacije i nagrade u Berlinu

Ustav Republike Hrvatske redatelja Rajka Grlića osvojio je nagradu za najbolji film na sinoć zatvorenom South East European Film Festivalu u Berlinu. Posebno snažne emocije izazvala  je i nagrada za najboljeg glumca kojom je nagrađen Nebojša Glogovac, preminuo u veljači ove godine nakon teške bolesti. Film je ispraćen ovacijama, a nagrade je preuzeo glumac Dejan Aćimović.

Berlinskim nagradama, 33. i 34. po redu, Ustav Republike Hrvatske postao je najnagrađivaniji hrvatski film. Festivalska putovanja započela su međunarodnom premijerom u Montrealu 2016. gdje je "ljubavna priča o mržnji" nagrađena Grand Prize of the Americas. Uslijedili su festivalim diljem svijeta. Među ostalim na Međunarodnom filmskom festivalu u Santa Barbari film je nagrađen nagradom Jeffrey C. Barbakow za najbolji međunarodni dugometražni igrani film, na European Film Festival u Lecceu dobio je nagradu za najbolji scenarij, najboljeg glumca (Nebojša Glogovac) te nagradu publike; potom na Međunarodnom filmskom festivalu u Milanu nagrađeni su glumci Ksenija Marinković i Dejan Aćimović, a na Pulskom filmskom festivalu uzeo je četiri Zlatne arene i nagradu Fedeora europske filmske kritike dok je na londonskom Raindance filmskom festivalu 2017. nagrađen kao najbolji film; najbolji scenarij (Rajko Grlić i Ante Tomić); te za najbolju glumačku izvedbu (Nebojša Glogovac). Film je ostvario i značajne uspjehe u kino-dvoranama Europe a krajem svibnja započinje i redovna kino distribucija u Sjedinjenih Američkih državama.

U glavnim ulogama u filmu pojavljuju se Nebojša Glogovac, Ksenija Marinković, Dejan Aćimović i Božidar Smiljanić. Scenarij potpisuje Ante Tomić zajedno s Rajkom Grlićem, a ostalu autorsku ekipu čine direktor fotografije Branko Linta, skladatelj Duke Bojadziev, scenografkinja Željka Burić, kostimograf Leo Kulaš, montažer Andrija Zafranović, majstorica maske Ana Bulajić Črček, majstor zvuka Nenad Vukadinović i dizajner zvuka Srdjan Kurpjel. Producent je Ivan Maloča, a produkciju potpisuju Interfilm iz Zagreba, Hrvatska radiotelevizija, In Film Prag, Revolution Skopje, Sever&Sever Ljubljana i Film&Music Entertainment London. Film su sufinancirali Hrvatski audiovizualni centar, Češki filmski fond, Agencija za film Republike Makedonije i Filmski centar Slovenije, uz podršku programa Kreativna Europa – MEDIA Europske unije i europskog fonda za koprodukcije Eurimages.

www.interfilm.hr


Search